Kan ik veranderen?



Is verandering nodig?


Je moet je bij het veranderen afvragen of de noodzaak om te veranderen vanuit jezelf komt of dat bijvoorbeeld de maatschappij dat van je verlangt.


Veranderingen die vanuit jezelf komen, zijn veranderingen die er toedoen. Ze verrijken je bestaan en verhogen je geluksgevoel.



Veranderingen die je opgelegd worden, kunnen een funeste uitwerking hebben op je persoonlijkheid. Er kan je een rol, die je niet past, worden opgelegd.


De gevolgen zijn dramatisch. Zowel mentaal als fysiek raak je uitgeput. Vaak heeft dit een identiteitscrisis tot gevolg. Je bent jezelf niet meer.


De impact


Veranderingen van gedrag en denken zijn voor jou en je omgeving ingrijpend. Daar moet je je vooraf, tijdens en na het veranderen terdege van bewust zijn.


In feite verandert je omgeving met je mee. Zij moeten wennen en rekening houden met je nieuwe gedrag en denken.


Veranderen gaat traag en er zijn verschillende momenten van terugval naar je oude patroon. Ook zal je vaak nieuw gedrag moeten testen in de praktijk.


Die ervaringen kun je delen met je omgeving. Dit zorgt ervoor dat de mensen in je omgeving inzicht krijgen in je veranderproces.


Ze zijn getuigen van de moeite die de verandering je kost. Hoeveel inzet en vastberadenheid het vergt om een verandering door te zetten.

Barack Obama:
"Verandering zal niet komen als wij wachten op een andere persoon of een andere keer. Wij zijn degenen waar we op hebben gewacht. Wij zijn de verandering die we zoeken."


Drie fronten


In het dagelijks leven functioneer je als werknemer. Daarnaast ben je echtgenoot of partner en leef je ook nog je eigen leven. Je probeert deze drie fronten zo in te richten, dat je ze als aangenaam en uitdagend kan beschouwen.


Iedere verandering, die je op één van de drie fronten gaat aanbrengen, heeft haar effect op de andere twee fronten.

Bij het veranderen zul je daar rekening mee moeten houden.


Focus


Als je doelgericht afgaat op datgene wat je wilt realiseren,

dan ben je gefixeerd om de verandering op zeer korte termijn tot stand te brengen.


Je denkt dan helemaal niet meer na over hoe je de verandering zinvol kan uitvoeren en wat daarbij komt kijken. Wie een omweg maakt, wint tijd om te bedenken wat werkelijk gedaan moet worden.


Bedachtzaam


Ergens tijd voor nemen is in onze maatschappij al een moeizame gebeurtenis. Je wordt dan al snel sloom gevonden. Tegenwoordig gaan veel mensen juist voor snel succes. Niet teveel nadenken, maar doen. Het resultaat is maximaal povertjes te noemen.


Even je tijd nemen om de zaken op jou af te stemmen is een waardevolle houding. Dit bedachtzaam handelen behoedt je voor veel narigheid. Het geeft je wel zekerheid en vertrouwen in je handelen. Dus ook bij het aanbrengen van veranderingen.

Je doet veel zelfkennis op.


Terug naar boven




Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:



Burn-out:



Coachen:



Ontspannen:



Stress:



Zelfkennis:



Zelfvertrouwen:



Interessante sites: